path: [,,, ],

Valabilitatea autorizației de construcție

-
Publicare Autorizatii de Construire
Februarie 13, 2024

Autorizația de construire este un document esențial în procesul de dezvoltare a oricărui proiect de construcție. Ca orice alt document, autorizația de construire are un termen de valabilitate și anumite reguli care trebuie respectate odată cu expirarea ei. În conformitate cu Legea nr. 50/1991, există câteva aspecte cruciale ce trebuie cunoscute de oricine se implică în acest proces.

Este important de reținut, că autorizația de construire, după ce este emisă, trebuie publicată în ziar conform legii nr. 102 din 13.04.2023. Pentru a îți ușura publicarea, intră pe autorizațiedeconstruire.ro unde publicarea anunțului durează doar 5 minute! Prețurile încep de la **69 de lei **și poți publica în ziare precum Adevărul, Bursa, Național sau Jurnalul Național.

Care este perioada de valabilitate a unei autorizații?

Atunci când se obține o autorizație de construire, emitentul stabilește două aspecte cheie: valabilitatea și durata de execuție a lucrărilor. Valabilitatea este limitată la maxim 12 luni de la emitere, în care solicitantul trebuie să înceapă lucrările autorizate. Dacă acestea încep în termenul stabilit, valabilitatea se extinde pe toată perioada de execuție prevăzută în autorizație. Durata execuției, reprezentând timpul maxim necesar pentru finalizarea efectivă a lucrărilor, este stabilită de emitent pe baza datelor din cerere și proiect. În funcție de interesul public și complexitatea lucrărilor, emitentul poate ajusta durata, consultând părțile implicate. În caz de schimbare a investitorului, valabilitatea autorizației se menține cu respectarea condițiilor și transcrierea dreptului de construcție pe numele noului investitor.

Când și cum se poate prelungi termenul autorizației?

Dacă lucrările nu încep sau nu sunt finalizate în termenele stabilite, investitorul poate solicita prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 15 zile înainte de expirare. Prelungirea autorizației se poate acorda o singură dată, pentru cel mult 12 luni. Decizia privind prelungirea este luată de emitent în funcție de interesul public și stadiul lucrărilor. Acest aspect se înregistrează în documentul inițial, iar emitentul trebuie să comunice decizia în 15 zile de la depunerea cererii. Prelungirea autorizației reprezintă ultimul termen pentru executarea integrală a lucrărilor.

Când își pierde autorizația de construire valabilitatea?

Autorizația își pierde valabilitatea în cazul neînceperii sau nefinalizării lucrărilor în termenul stabilit, sau în cazul modificării condițiilor sau datelor inițiale. În astfel de situații, este necesară emiterea unei noi autorizații. Dacă lucrările nu sunt finalizate în termenul acordat prin prelungire, continuarea se poate face doar cu o nouă autorizație, ajustată stadiului fizic al lucrărilor. Întreruperea îndelungată a execuției, fără măsuri de conservare, necesită o nouă autorizație, bazată pe o documentație tehnică conformă cu normele privind calitatea în construcții. Așadar, valabilitatea, prelungirea și pierderea autorizației, sunt aspecte esențiale de știut, de către orice persoană care dorește să desfășoare un proces de construcție fără probleme. Fiind în conformitate cu aceste norme, este asigurat un cadru legal și coerent pentru dezvoltarea întregului proiect!

Alte articole

Blog Post Image

Construiește prima ta casă reală în cel mult 15 minute

Acum poți construiește prima ta casă reală în simulatorul interactiv de construcții și renovări din „Academia de Construcții”. Poți alege din 6 proiecte de casă, diverse configurații și arhitecturi: proiecte parter + mansardă, parter + etaj, parter, tiny house. Sunt proiecte de casă cu stiluri variate: modern, scandinav, românesc sau minimalist.
Blog Post Image

Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire în 2024: Procedură și reguli

Prelungirea valabilității autorizației de construire este un aspect esențial în cadrul reglementărilor privind execuția lucrărilor de construcții în România. Acest proces este reglementat prin Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991, stipulează clar procedurile și condițiile prin care se poate obține această prelungire! Dacă vrei să descoperi mai multe, citește acest articol în continuare.
Blog Post Image

Taxe și pași pentru obținerea autorizației de construire: Ce trebuie să știi în 2024

Obținerea autorizației de construire este un pas esențial în demararea oricărui proiect de construcție, fie că e vorba de clădiri noi, modificări structurale sau lucrări de infrastructură. Dacă vrei să descoperi mai multe despre taxele aferente acestei autorizații, dar și care sunt pașii importanți de urmat și alte informații utile, citește în continuare acest articol.
Blog Post Image

Model de anunț pentru renovarea apartamentului. Iată ce trebuie să știi

Dacă stai la bloc și te-ai hotărât să îți renovezi apartamentul, trebuie să ai în vedere faptul că este necesar să îți anunți vecinii despre proiectul pe care îl vei demara. De ce trebuie să faci acest lucru? Pentru că vei demonstra că ești un vecin bun, arătând respect față de comunitatea din bloc, dar și pentru a îți pregăti vecinii în avans pentru posibilele zgomote sau inconveniențe.
Blog Post Image

Autorizația de construire - Consecințele nerespectării publicării acesteia în ziar

Obținerea autorizației de construire este un pas important în realizarea oricărui proiect de construcție, renovare sau modificare! Cu toate acestea, obținerea autorizației nu este ultimul lucru care trebuie făcut!
Blog Post Image

Model anunț în ziar autorizație de construire

Publicarea anunțului de obținere a autorizației de construire într-un ziar de largă răspândire este o obligație legală în România. Această procedură are ca scop informarea cetățenilor cu privire la proiectul de construcție/renovare/modificare și totodată, oferă posibilitatea formulării de contestații, în cazul în care se dorește! Publicarea anunțului se face după un model exact, pe care îl veți găsi explicat în acest articol.
Blog Post Image

Ce trebuie să știi dacă în următoarele 6 luni vrei să ceri autorizație de construire

Autorizația de construire reprezintă un document esențial în procesul de realizare a lucrărilor de construcție în România. Procedura pentru a obținere autorizația de construie este reglementată conform Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Blog Post Image

Valabilitatea autorizației de construcție

Autorizația de construire este un document esențial în procesul de dezvoltare a oricărui proiect de construcție. Ca orice alt document, autorizația de construire are un termen de valabilitate și anumite reguli care trebuie respectate odată cu expirarea ei. În conformitate cu Legea nr. 50/1991, există câteva aspecte cruciale ce trebuie cunoscute de oricine se implică în acest proces.
Blog Post Image

Acte necesare pentru a obține autorizația de construire

În cadrul procesului de obținere a autorizației de construire, un pas fundamental este realizarea dosarului cu documentația necesară. Articolul 17 din Legea nr. 50/1991 ne oferă în detaliu toate actele pe care acest dosar trebuie să le conțină!
Blog Post Image

Ce trebuie să faci pentru a obține autorizația de construcție?

Procedura de obținere a autorizației de construcție în România este un proces complex care asigură respectarea reglementărilor legale și tehnice în domeniul construcțiilor. Autorizația de construcție este esențială, iar dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă aceasta și de ce este necesară, citește mai multe pe blogul nostru. În continuare, aici vei găsi cei 5 pași pe care trebuie să îi faci atunci când dorești să obții autorizația de construcție!
Blog Post Image

Ce trebuie să știi despre autorizația de construcție în 2024

În România, ca în multe alte țări de altfel, pentru a putea construi o clădire sau pentru a efectua diverse modificări/renovări este necesar să avem în vedere anumite proceduri legale. O procedură esențială de care nu trebuie să uităm este obținerea unei autorizații de construcție. Dacă nu știi ce este și ce presupune această autorizație, atunci citește acest articol în continuare. Aici vom explora câteva întrebări comune, precum ce reprezintă autorizația de construcție, de ce este necesară și în ce situații trebuie obținută!

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu progresul aplicației, și cu noutățile.

Date de Contact

Rofusion Advertising SRL
CUI: RO38547529
Reg. Comerțului: J40/5157/2018
Blvd. Ion Mihalache, nr. 140, ap. 2
Sector 1, București

Suport clienţi: +40 749 074 489

Email: publicitate@rofusion.ro

Program: 9:00 – 17:00 (L - V)